Start din køkkenhave tidligt

Start din køkkenhave tidligt

Hip hip og hurra! Vinterferien er slut, og det betyder lige præcis og helt og aldeles én ting: Nemlig at det er tid til at begynde at så. Og hvis der er noget, der kan gøre mig i godt humør, så er det det. Uanset regn og rusk udenfor.

Som de trofaste ville kunne se fra sidste indlæg, så holdes frøene i orden og stram snor på trods er deres trang til at rode. Jeg har bestilt det, som jeg manglede (og nok lidt til). Men jeg har faktisk gjort mig umage med at være fornuftig, så det ikke er stukket helt af.

Her står de små spirer. Jeg er meget spændt på, hvilken forskel plantelyset gør.

Her står de små spirer. Jeg er meget spændt på, hvilken forskel plantelyset gør.

Opgradering af køkkenhaven

Det er primært på køkkenhavefronten, at jeg skal prøve nye ting af. Jeg har fået vækstlys i julegave, som jeg har monteret på en metalreol, og det giver mig flere muligheder. Belært af dårlige erfaringer har jeg for eksempel ikke sået tomater og chili selv de seneste år. De skal nemlig helst startes her i slut februar eller start marts, men på denne tid af året, er der ikke dagslys nok til, at man kan få det til at blive til fornuftige planter. Det bliver nogle ranglede og sarte javertusser, som ikke bliver til noget.

Men med mit plantelys burde det kunne lade sig gøre, og jeg har købt frø til en håndfuld tomater og chilier, og så skal jeg se, hvad det ekstra lys kan gøre af forskel. Så jeg har sået chili indtil videre - både gamle kendinge som ‘Hungarian Hot Wax’ og ‘Padron’, men også et par nye her i haven som ‘Piment d’espelette’ og ‘Lombardo. Tomaterne sår jeg om en uges tid.

Chilifrø vil gerne have det lunt for at kunne spire. Derfor står de på vindueskarmen over varmeapparatet, hvor der ellers ikke er mange planter, der har det godt. Så snart de spirer, flytter jeg dem hen under plantelyset.

Chilifrø vil gerne have det lunt for at kunne spire. Derfor står de på vindueskarmen over varmeapparatet, hvor der ellers ikke er mange planter, der har det godt. Så snart de spirer, flytter jeg dem hen under plantelyset.

Her kan du læse mere om at dyrke chili og tomater.

Sæsonforlængelse og salat-frenzy

Jeg vil også prøve at starte de mest kuldetolerante spiselige sager ekstra tidligt, i forhold til hvad jeg plejer. Så her i slutningen af februar har jeg sået det første indendørs. Her skal det vokse sig lidt til, inden jeg flytter det ud under dække i løbet af marts om cirka 3 ugers tid.

En anden plan for 2020 er at gå i salatselvsving. Sidste år gik det virkelig godt med de 3-4 slags salat, jeg såede, men jeg syntes, at et par af sorterne var lidt kedelige. Så nu har jeg købt en håndfuld nye, så jeg kan blive ekspert i, hvilke der er virkelig gode og nemme, og hvad der klarer sig godt i de kolde måneder. Jeg har nemlig luret, at man burde kunne høste salat det meste af året på vores breddegrader, og det vil jeg eksperimentere endnu mere med i år.

Her er Lollo rosa salat i juni måned. Du kan høste længe fra de samme salatplanter, hvis du blot nøjes med at høste de yderste blade fra hver plante. Så vokser planten videre fra midten, og til sidst får du fine små salattræer. Når planten lægger an…

Her er Lollo rosa salat i juni måned. Du kan høste længe fra de samme salatplanter, hvis du blot nøjes med at høste de yderste blade fra hver plante. Så vokser planten videre fra midten, og til sidst får du fine små salattræer. Når planten lægger an til at gå i blomst, hiver du den op, og hvis du er lidt snild, har du nogle nye planter klar, som du kan høste videre af. Derfor planlægger jeg at så salat i små portioner fire gange i år: nu, i maj, lige efter sommerferien og i september måned.

Gamle kendinge og nye sager i frøkassen

Og så er der de helt nye sager. Hvert år må jeg prøve noget helt nyt for at se, hvad der kan lade sig gøre. Sidste år dyrkede jeg fx små agurker på friland for første gang. Det var sjovt og helt klart noget, jeg skal prøve igen. I år skal jeg kaste mig ud i cucamelon, og så skal jeg forsøge mig med rosenkål, bladselleri og fennikel, som jeg ikke har dyrket tidligere.

Cucamelon. Frugterne ligner en miniature vandmelon og skulle smage af agurk med et strejf af citrus.

Cucamelon. Frugterne ligner en miniature vandmelon og skulle smage af agurk med et strejf af citrus.

Nogle gange kan man blive så optaget af alt det nye, men det er også værd at hylde det, som bare virker. Noget af det, jeg har allermest glæde af, som jeg ikke vil undvære er: Palmekål, rødbeder, spinat og ærter. Sidste år dyrkede jeg for første gang nogle virkelig fine lilla ærter. Det bliver en ny klassiker i haven, for både blomster og ærter var utroligt fine.

Se nu de fine blomster. Bælgene bliver nærmest mørklilla og smager godt - dog lidt mindre sødt end de grønne. Sorten hedder ‘Ezeka Krombek Blauwschokker’.

Se nu de fine blomster. Bælgene bliver nærmest mørklilla og smager godt - dog lidt mindre sødt end de grønne. Sorten hedder ‘Ezeka Krombek Blauwschokker’.

Hvad jeg har sået:

  • Diverse salat, mange af dem kuldetolerante. De står under vækstlys i et køligt rum og bliver pottet om her. Når planterne er 4-5 cm høje om 3-4 uger, planter jeg dem ud i højbede under dække.

  • Forårsløg. Jeg sår 4-5 frø i hver potte og planter dem samlet ud under dække i højbedene i en lille klump.

  • Spinat er ret kuldetolerant, så frøene kan startes tidligt. Det dyrkes ligesom salat.

  • Rødbede. Jeg har ikke tidligere startet rødbeder så tidligt, men jeg læst mig til, at det burde kunne lade sig gøre. Jeg sår 4-5 frø i samme potte og planter dem ud i en samlet klump. De kan fint tåle at vokse skulder ved skulder. Når jeg høster, vrider jeg bare den største rødbede i klumpen fri og putter lidt jord omkring resten. Man kan også vælge at høste bladene til salat.

  • Radiser er utroligt taknemmelige at dyrke. De vokser hurtigt og er ret kuldetolerante.

  • Chili, der som nævnt står i en lun vindueskarm, indtil frøene er spiret. Der kan gå nogle uger, før det sker.

  • Endelig har jeg sået en håndfuld ærter, som jeg vil høste som ærteskud. Jeg starter en større omgang om et par uger til ”rigtige” ærter.

Både radiser, salat og spinat har jeg før startet tidligt i en lys vindueskarm. Det er kun chili og tomat, jeg vil fraråde jer til at så uden tilskudslys. Så hvad med bare at kaste jer ud i det og så et par ting? Det værste, der kan ske, er ingenting.

Husk, at du kan følge med i de små spirer, og hvad jeg ellers finder på i haven på Instagram. Her hedder jeg @sorte.negle

Du kan også skrive til mig på altidsortenegle@gmail.com, hvis du har spørgsmål om haven.

Endelig kan du skrive dig på mailinglisten, hvis du gerne vil have en mail, når der er nyt på bloggen. Scroll helt ned på siden, så kan du skrive dig på.

Nu går jeg salat-amok

Nu går jeg salat-amok

Kunsten at holde orden på frø

Kunsten at holde orden på frø