Genvej til masser af persille
Persille stod højt på listen over ting, jeg gerne ville dyrke, da jeg startede min første køkkenhave. Jeg elsker at lave pesto af persille, persillesovs, friskklippet persille på nye kartofler. Alt det dér. Men det gik overhovedet ikke at dyrke den. Jeg såede persillefrø og fulgte anvisningerne til punkt og prikke, men der kom bare ikke noget op. Siden opdagede jeg, at persillefrø er meget længe om at spire - op til otte uger, og hvem har den slags tålmodighed?
Jeg har ikke! Men så lærte jeg et trick, som kan hjælpe dig til at dyrke masser af persille i haven uden alt det bøvl. Siden har jeg haft masser af persille, og det endda en god del af året.
Sådan dyrker du nemt persille i haven
Trin 1: Du styrer mod nærmeste planteskole, og dér har de garanteret små bakker med både bredbladet og kruspersille, som den vist øverst på siden - til 25 kr. eller deromkring
Trin 2: Så klargør du dit persillebed, dvs. laver en rille ca. 4-5 cm dyb i god jord og vander den godt. Det gør faktisk ikke noget, at der ikke er fuld sol, som de fleste grøntsager ellers gerne vil have. Min erfaring er, at persillen gror bedst i de bede, hvor der er skygge en del af dagen.
Trin 3: Derefter splitter du din bakke ad og frigør forsigtigt alle de små persilleplanter fra hinanden. Der er MASSER i sådan en bakke, og de er ikke så sarte. Det er vigtigt, at de små stiklinger har så meget rod på som muligt. Hold dem primært i bladene, så skades rødderne mindst muligt. Plant dem med det samme, så rødderne ikke tørrer ud.
Trin 4: Og så planter du ellers derudaf. Placér stiklingerne på række med lidt mellemrum - sådan 3-4 cm eller lidt mere i mellem - og tryk jord omkring rødderne. Giv rækken en tur med vandkanden, et voilà. Du har lige sparet 10 ugers utålmodig venten, og det har kostet cirka det samme som en velvoksen dusk persille hos grønthandlerne.
Trin 5: Vand din persille og vent. Efter omkring 3 uger, når din persille er godt i vækst, så kan du begynde at høste af den. Pluk altid de yderste blade, og høst hele stilken nede ved jorden. Det er bladene i midten, der står for det meste af fotosyntesen og henter ny energi til planten, så ved at lade dem være, vil planten bare vokse videre og videre. Den vil gerne have lidt kompost eller gødning et par gange i løbet af vækstsæsonen.
Trin 6: De småplanter, som du har til overs, kan du plante i en rummelig krukke med god jord. Det har jeg gjort for første gang i år, og jeg håber, at kunne stikke hovedet ud af terrassedøren og klippe persille inden længe.
Persillen her forventer jeg at kunne høste af helt til et stykke ind i vinteren, og når foråret kommer vil den skyde igen, og henimod maj vil den sende lange blomsterstængler til vejrs. Det er nemlig en to-årig plante. De fungerer sådan, at de første år samler kræfter ved at producere rødder og blade, og året efter blomstrer de, smider frø for at sikre slægtens overlevelse, og så dør de. Når persillen blomstrer, bliver bladene lidt kedelige og mister smagen, men så er det så heldigt, at du netop et par uger tidligere har været på planteskolen efter nye småplanter. Det perfekte persillekredsløb!
Hvis du har spørgsmål om persille eller andre krydderurter, så skriv til altidsortenegle@gmail.com.
Du kan også skrive dig op på mailinglisten, så du får et plim i indbakken, når der er nyt på bloggen. Scroll ned, så finder du stedet.
Og endelig kan du følge mig og min persille på Instagram, hvor jeg er @sorte.negle.