Du kan stadig så i september
Jeg har haft et par travle uger, fordi jeg har fejret rund fødselsdag, men nu har weekenderne normaliseret sig lidt igen, hvilket betyder tid til bloggen. Og for at understrege min pointe fra et par uger siden om at havesæsonen stadig er i fuld gang, skal det i dag handle om at lave flere planter. På forskellige måder og af forskellige slagser. Det er faktisk så nemt, så det er nærmest umuligt at lade være, og nu kan man godt lige nå at så lidt mere og tage stiklinger.
Grøntsager, du kan så i september
I køkkenhaven har jeg ryddet op. Mine ene squashplante så sløj og meldugsramt ud, og jeg kan alligevel ikke følge med til flere af de enorme gule frugter, så den har jeg kasseret. Bønnerne og ærterne er også rykket op, så der er lidt plads dér. Den bare jord skal selvfølgelig udnyttes, og der er faktisk en hel del, som du godt lige kan nå at så nu. Jeg har været lidt i gang i løbet af de sidste uger, og i går fik jeg sået de sidste rækker af spiselige sager, som jeg håber vil vokse et godt stykke ind i vinteren. Det dér med at gå i køkkenhaven i november, det kan altså noget.
Spinat
Spinat kan være lidt vanskelig om sommeren, fordi den i virkeligheden bedst kan lide at have det lidt køligt. Faktisk vil jeg sandsynligvis få meget mere spinat ud af det, jeg lige har sået, end det jeg såede i foråret, som hurtigt gik i blomst. Det burde kunne vokse et godt stykke ind i vinteren, og hvis jeg er heldig, så kan jeg også have glæde af det i det tidligere forår, hvor der ellers ikke er meget at hente i køkkenhaven. Har jeg læst mig til, og det skal selvfølgelig prøves af.
Koriander
En anden sag, som plejer at drille i køkkenhaven er koriander. Jeg er egentlig holdt helt op med at så det, fordi det går i blomst, så snart man vender ryggen til. Men fordi varmen også er noget af det, der generer koriander, så virker efterårssået koriander måske på samme måde som spinat? Det er et forsøg værd.
Salat
Jeg sår også en række rucola - det kommer helt sikkert til at gro godt - og en række salat eller to. Rucola vokser hurtigt og gror som skidt, og jeg burde kunne høste af den helt til december. Bladrosetterne vokser mere eller mindre hele året, hvis bare det ikke er frostvejr. Af salat sår jeg 'Marvel of Four Seasons'. Vistnok en fransk sag. Den er ikke så sart, laver de smukkeste løse hoveder med rødlige blade yderst og lysegrøn midte, og så har den det helt fint med, at det er lidt køligt.
Dild
Jeg har også sået et par rækker dild, som er noget af det bedste, jeg ved. Jeg har ikke prøvet at så det så sent før, men hvis det nu lykkes bliver jeg svært begejstret. De små grønne fnullerter af nogle spirer har vovet sig frem, og jeg taler opmuntrende til dem, når jeg går forbi.
Stiklinger af buksbom
Sensommeren er også et udmærket tidspunkt at lave stiklinger, og jeg har noget der ligner en besættelse med buksbom. Jeg har flere - og får endnu flere - buksbomhække, og hvert år når jeg klipper dem, så laver jeg lidt flere planter, når jeg nu er i gang. Det er supernemt, og de små planter står ude i skyggen hele året uden nogen form for opmærksomhed.
Stiklinger af hortensia
Du kan formere hortensia på næsten samme måde. Klip toppen af skud, der ikke har blomster lige under et bladpar. Fjern de nederste blade og topskuddet. Klip evt. halvdelen af de resterende blade, så den lille fyr ikke skal bruge så meget energi på at holde dem i gang, men kan koncentrere sig om at lave rødder. Stil dem et lunt, men skyggefuldt sted og se, hvad der sker. Min erfaring er, at cirka halvdelen bliver til noget, så lav nogle stykker, når du nu er i gang.